"Je zaujímavé, že je ananás sladký, ale obsahuje málo kalórií. Má
vysoký podiel vitamínu C a mangánu, vlákniny a bromelaínu. Bromelaín je
enzým, ktorý štiepi bielkoviny," vysvetlila Zuzana Klinčáková z Poradne zdravia RÚVZ Bratislava.
RÚVZ priblížil, že ananás pomáha pri tráviacich ťažkostiach, ako je
pálenie záhy, plynatosť, hnačka a vracanie. Má aj vynikajúce
protizápalové účinky. Tiež je veľmi dobrým zdrojom kyseliny listovej a
vitamínu B1 a B6. Pomôcť môže aj v boji proti obezite.
Ananás je plodom tropickej rastliny ananásovníka chocholatého,
pochádzajúceho z Južnej Ameriky. Zrelý ananás má sladkú chuť, nezrelý
trpkú a horkú chuť. Odporúča sa konzumovať čerstvý, pretože
konzervovaním stráca veľké množstvo účinných a prospešných látok a tiež
sa ním rozkladá enzým bromelaín.